“Ágyúval verébre?”

Laboratóriumunkban évtizedek óta vizsgáljuk az ivóvizeket, vezetékes vizeket.
Nem csak a feladóhelyi  (vízmű), hanem a fogyasztóhelyen mérhető vízminőségről is széleskörű, alapos ismeretünk van.

Vízbázisaink nagyon jó minőségűek, a vízügyben dolgozó geológusok, mérnökök évtizedes hagyományokkal rendelkező tevékenysége is hozzájárul ahhoz, hogy elméletileg sem kell olyan szennyezőkkel számolni, amitől az emberek többsége tart (pl. peszticidek, hormonok, szerves szennyezők, mikroműanyagok).
Vizeink többsége optimális ásványi anyag tartalmú, ennek köszönhetően többségük kellemesen frissítő, szomj oltó. Ivóvíz célú felhasználás esetén ennek a sótartalomnak a megőrzése több okból is kívánatos.

Semmi sem indokolja azokat a víztisztító technológiákat, amik a víz ásványi anyag tartalmát megváltoztatják (pl. reverz ozmózis, desztilláció, ioncsere).
Ezekkel a technológiákkal “a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük…”

Milyen szennyezők lehetnek a vízben? 

Azok a szennyezők, amik a fogyasztóhelyen mérhetők, a háztartási célú felhasználást általában nem befolyásolják, de az ivóvíz célú felhasználást korlátozhatják.
A fertőtlenítésből adódó klór és klórszármazékok, a csőhálózatból, szerelvényekből a víz “utazása” során kioldódó vagy bakteriológiai folyamatok eredményeként képződő szennyeződések (un. másodlagos szennyezők) az új generációs integrált szűrőbetétekkel (megfelelő választás esetén) a fogyasztóhelyen maradéktalanul eltávolíthatók.

A magyar csapvizekben potenciálisan megjelenő szennyezők közül a legsúlyosabban egészségkárosító az ólom, víztisztításnál ennek az eltávolítása a legfontosabb!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ólom? Hogyan kerülhet az ivóvízbe?

Az ólom szerelvényekből, csövekből (még műanyag PVC adalékanyagából is) oldódhat be a vízbe. Az olyan háztartásokban, ahol feltételezhető az ólom szennyezőforrás, biztonságos megoldást az ivóvíz tisztítására csak a Magyarországon is bevizsgált (NNK tanúsított) víztisztítók jelentenek.

Mi a megoldás?

Semmiképp sem a teljes sótalanítás. Ez “ágyúval verébre megoldás” lenne.
Az ivóvíz tisztításban legújabb innovációt azok az integrált szűrőbetétek képviselik, amik a víz szennyezőihez választhatók. Ezek csak a szennyező anyagokat távolítják el a vízből, az értékes, frissítő jelleget adó ásványi sókat megőrzik.

Ultracarb – kerámia technológiás 4in1 szűrőbetét

Az Ultracarb az összes potenciális szennyezőre, ami vezetékes vizeinkben jelen lehet a felhasználóhelyen, megoldást nyújt.

Felépítéséből adódóan kis helyigényű, biztonságos. 100%-os ólomeltávolításra képes, az ásványi anyagok megőrzése mellett. Természetes anyagokból készül, így a szűrőbetét cseréjekor sem keletkezik műanyag hulladék. 

Több évtizedes szakmai tapasztalat és 4 év (több felhasználóhelyen vett vízminta) mérési eredményei alapján is bizalommal ajánlom bármely magyar háztartásba!

Azari Katalin vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratórium