Mitől függ a szűrőbetét élettartama?

A szűrőbetét szűrőanyagainak jellemzőitől és a kiinduló vízminőségtől.

Átlagos magyarországi vízminőségre az aktívszenet is tartalmazó betétek élettartamát általában az aktívszén kapacitása vagy bakteriológiai megbízhatósága határozza meg.

A nagy felülettel rendelkező szűrők cseréjének szükségességét (gyakoriságát) a bakteriológiai megfelelőség határozza meg.
A biztonságos időtartamot és a használati feltételeket az NNK vizsgálati jegyzőkönyvére alapozva az ivóvízbiztonsági engedély tartalmazza.
Ennek betartása a használó érdeke, a korrekt tájékoztatás a forgalmazó felelőssége.

Miért?
Az aktív szén egyik funkciója a szerves szennyezők megkötése. A megkötött szennyezők megfelelő körülmények esetén kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumoknak. Ezek között lehetnek olyanok is, amik KÉMIAI minőségromlást okoznak a vízben, ezért alapvető fontosságú, hogy megakadályozzuk a baktériumok szaporodását.
Ez legegyszerűbben az aktív szén baktérium védelmével valósítható meg. (pl. ezüstözés, baktériumszűrés).

A már elszaporodott baktériumok inaktiválása ( pl. UV lámpa) a kémiai minőségromlást nem akadályozza meg. Szakirodalmi adatok szerint az inaktív baktériumok is okozhatnak olyan pl. allergiás vagy gasztroenterológiás reakciókat, amit jobb elkerülni.
Ezért nagyon fontos, hogy az aktívszenet, függetlenül attól, mennyi vizet engedtünk át rajta, csak az ivóvízbiztonsági engedélyben szereplő élettartamon belül és a meghatározott feltételek betartásával használjuk (a biztonságos baktérium védelem érdekében).

ajanlat

Az Ultracarb 6 hónapos működése alatt a biztonság garantált? 

Az ultracarb szűrőbetétet a szakhatóság és független laboratóriumok a használatba vételtől számított 7. hónap végén is tesztelték, az eredmény minden vizsgált paraméterre kiváló volt.
A szűrt vízben mérhető baktériumszám minden esetben kisebb volt, mint a nyers vízben.
A szűrőbetét  javasolt élettartamán belül a szűrőbetét biztonságosan működik, nem csupán bakteriológiai szempontból, de az eltávolítandó szennyezők szempontjából is.
Magyarországon az eddig mért legnagyobb ólomszennyezésre (320ppb) is 100%-os ólomeltávolítást igazoltak a 6. hónap végén is.

Pult alatti szűrőház

Csapra szerelhető víztisztító

Minimális karbantartás! Maximális biztonság?

A víztisztító karbantartása egyszerű: mindössze a szűrőbetétet kell kicserélni, 6 havonta.
A kerámia szűrőbetét 0,5 mikronos baktériumszűrést biztosít. Az aktívszén blokkra az ezüstöt is tartalmazó 7mm-es kerámia hüvelyen átszűrődött víz kerül. Ez a felépítés biztosítja -többek között- az aktívszén és a speciális szűrőanyag maximális hatékonyságát vagyis vízminőség biztonságát a szűrőbetét élettartamának végén is.

Ha a megnövekedett lebegő anyag tartalom miatt a szűrőbetét eltömődne (lecsökken a víz áramlási sebessége), a kerámiatechnológiás szűrőbetétet nem kell kidobni! A felülete lemosható, ezáltal újra készen áll a szűrésre.

Mi a különbség a két Ultracarb szűrőbetét között?

Mindkettő 99,99%-ban eltávolítja  a vízben lévő szennyeződéseket, az ásványi anyagok megtartása mellett.
Az SI a "scale inhibitor" (vízkő növekedést gátló) + funkcióra utal. A víz keménységét adó kalcium és magnézium a vízben marad, de a szűrést követően 5. lépcsőként minimális mennyiségű élelmiszeriparban használatos polifoszfát oldódik a szűrt vízbe. Ez megakadályozza a vízkő növekedését és felületekhez való tapadását.
A gyakorlatban az edények falára rakódó vízkövet egyszerű szivacsos dörzsöléssel is el lehet távolítani, nincsen szükség savas kezelésre a vízkő eltávolításához.

Szűrőbetét tisztítása

Szűrőbetét csere

A vezetékes víz miért nem elég jó?

A fogyasztóhelyen a víz szükségszerűen tartalmaz fertőtlenítőszert és olyan szennyezőket, amik a csőhálózatból, szerelvényekből oldódhatnak ki ( a víz "utazása" közben).
A vezetékes víz háztartási célra kiváló, de ivóvízként nem biztos, hogy elég jó!
Azok a szennyezők, amik az ivóvíz célú fogyasztást befolyásolják, egy megbízható, megfelelő víztisztítóval a felhasználás helyén, praktikusan a konyhában eltávolíthatók.

Vízfogyasztásunk mindössze 5%-a ivóvíz célú, könnyen belátható, hogy a feladóhelyi kiváló ivóvíz minőség "reprodukálása" a fogyasztóhelyen a legcélszerűbb.

Az a környezetkímélő és gazdaságos megoldás, ha csak azt a mennyiséget tisztítjuk ivóvíz minőségre, amit valóban ivóvízként használunk fel.

Ólom a vízben! Mit tehetünk?

Magyarországon a vezetékes vizek elég jó minőségűek ahhoz, hogy ne legyen szükség "űrtechnológiára" a fogyasztóhelyi kiváló minőségű ivóvíz előállításához.
Megbízható ivóvíz tisztítóra viszont szükség van!
Az egészségkárosító ólom a legtöbb fogyasztóhelyen jelen lehet szennyezőként. Az ólom eltávolítására az aktívszenes szűrőmegoldások nem alkalmasak. Ideiglenesen képesek ugyan megkötni, de azt véletlenszerűen koncentráltan visszaengedik a vízbe.
Azokon a helyeken, ahol az ólomszennyezés bármilyen kis mennyiségben is, de feltételezhető, a biztonságos megoldást az ólom eltávolítására speciális szűrőanyagot is tartalmazó szűrőbetétek alkalmasak.  jelentik.

Az ólomeltávolítás hatékonysága és megbízhatósága többek között a víz összetételétől is függ. Ezért, akár településenként is eltérő lehet az a szűrőbetét, ami megfelelő biztonsággal távolítja el az ólomszennyezést a vízből. Az illetékes szakhatóság (NNK) által bevizsgált, tanúsított víztisztítók alkalmazási feltételeinek mérlegelése vízkémiai szakmai ismereteket is igényel.

Az Ultracarb szűrőbetétet az NNK valós használati körülmények között, 3 különböző magyarországi fogyasztóhelyen, 7 hónapon keresztül vizsgálta.
A szűrőbetét még a 320ppb ólom szennyezést is maradéktalanul eltávolította a vízből.

Ólom a csapvízben!

Mi van a csapvízben?

Az ivóvíz minőségét ne bízza a véletlenre!

Az adott háztartásba optimális víztisztító kiválasztása több mindentől függ: pl. fogyasztói szokások,  a csapvíz potenciális szennyezői, a vízhálózat jellemzői. Ezek ismeretében mérlegelünk, amikor víztisztítót ajánlunk.

Ha bizonytalan abban, hogy a Doulton megfelelő megoldás-e az Ön háztartásába: bármely elérhetőségünkön segítünk!
Szaktanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnök

TOP