Ólom mérés vagy kockázat értékelés? 

A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratóriumban több éve vizsgáljuk a vezetékes vizek ólomszennyezését, több száz mintavételi helyet értékeltünk ólomszennyezés és a lehetséges megoldások szempontjából.
Az ólom mérése jól reprodukálható műszeres méréstechnika, a legtöbb akkreditált laboratórium "rutinszerűen" méri.
1 vízminta ólom mérési eredménye ugyanakkor nem elegendő információ ahhoz, hogy az adott mintavételi hely kockázata értékelhető legyen ólomszennyezés szempontjából.

Mérési tapasztalataink is azt mutatják, hogy az ólom kockázatának értékelése megfelelő mintavétel hiányában félrevezető lehet, az esetek többségében fals negatív eredményt ad.

Ezért mi a nem szakmai megrendelők részére ólom mérés helyett kockázat értékeléssel állunk rendelkezésre.
Ennek első lépése a mintavétel megtervezése (telefonos kikérdezés alapján).

A mintavétel kivitelezése és a minimálisan szükséges mintaszám attól is függ, hogy hol helyezkedik el a mintavételi hely (praktikusan konyhai csap) a vélelmezhető ólom szennyezőforráshoz képest. 

Társasházak esetén egészen biztosan nem elegendő 1db vízminta elemzése. Nehezen modellezhető ugyanis, hogy a szennyezőforráson mennyi ideig tartózkodott az a víz, amiből mintát veszünk. A nem megfelelő minta az esetek zömében fals negatív eredményt ad. 

A képre kattintva a Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratórium tájékoztató oldalára juthat. Részletesen olvashat az ólom kockázat értékelésről, mintavételről és a vizsgálati megrendelőt is ott találja meg.

A vezetékes víz miért nem elég jó?

A fogyasztóhelyen a víz szükségszerűen tartalmaz fertőtlenítőszert és olyan szennyezőket, amik a csőhálózatból, szerelvényekből oldódhatnak ki ( a víz "utazása" közben).
A vezetékes víz háztartási célra kiváló, de ivóvízként nem biztos, hogy elég jó!
Azok a szennyezők, amik az ivóvíz célú fogyasztást befolyásolják, egy megbízható, megfelelő víztisztítóval a felhasználás helyén, praktikusan a konyhában eltávolíthatók.

Vízfogyasztásunk mindössze 5%-a ivóvíz célú, könnyen belátható, hogy a feladóhelyi kiváló ivóvíz minőség "reprodukálása" a fogyasztóhelyen a legcélszerűbb.

Az a környezetkímélő és gazdaságos megoldás, ha csak azt a mennyiséget tisztítjuk ivóvíz minőségre, amit valóban ivóvízként használunk fel.

Ólom a vízben! Mit tehetünk?

Magyarországon a vezetékes vizek elég jó minőségűek ahhoz, hogy ne legyen szükség "űrtechnológiára" a fogyasztóhelyi kiváló minőségű ivóvíz előállításához.
Megbízható ivóvíz tisztítóra viszont szükség van!
Az egészségkárosító ólom a legtöbb fogyasztóhelyen jelen lehet szennyezőként. Az ólom eltávolítására az aktívszenes szűrőmegoldások nem alkalmasak. Ideiglenesen képesek ugyan megkötni, de azt véletlenszerűen koncentráltan visszaengedik a vízbe.
Azokon a helyeken, ahol az ólomszennyezés bármilyen kis mennyiségben is, de feltételezhető, a biztonságos megoldást az ólom eltávolítására speciális szűrőanyagot is tartalmazó szűrőbetétek alkalmasak.  jelentik.

Az ólomeltávolítás hatékonysága és megbízhatósága többek között a víz összetételétől is függ. Ezért, akár településenként is eltérő lehet az a szűrőbetét, ami megfelelő biztonsággal távolítja el az ólomszennyezést a vízből. Az illetékes szakhatóság (NNK) által bevizsgált, tanúsított víztisztítók alkalmazási feltételeinek mérlegelése vízkémiai szakmai ismereteket is igényel.

Az Ultracarb szűrőbetétet az NNK valós használati körülmények között, 3 különböző magyarországi fogyasztóhelyen, 7 hónapon keresztül vizsgálta.
A szűrőbetét még a 320ppb ólom szennyezést is maradéktalanul eltávolította a vízből.

Ólom a csapvízben!

Mi van a csapvízben?

Az ivóvíz minőségét ne bízza a véletlenre!

Az adott háztartásba optimális víztisztító kiválasztása több mindentől függ: pl. fogyasztói szokások,  a csapvíz potenciális szennyezői, a vízhálózat jellemzői. Ezek ismeretében mérlegelünk, amikor víztisztítót ajánlunk.

Ha bizonytalan abban, hogy a Doulton megfelelő megoldás-e az Ön háztartásába: bármely elérhetőségünkön segítünk!
Szaktanácsadó: Azari Katalin vegyészmérnök

TOP