Esettanulmány_1: Amikor a jó szándék kevés... - Ne a véletlenre bízd az ivóvized minőségét! - Víztisztító szaktanácsadás - Vízkémia Akkreditált Laboratórium

érdeklődés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Esettanulmány_1: Amikor a jó szándék kevés...

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: víztisztítóesettanulmánycsapvízólomegészség
víztisztító

Miért fontos a csapvíz szennyezőinek ismerete?

Esettanulmány a 41757 munkaszámú vízvizsgálathoz

A  jegyzőkönyv egy gyerekintézményben vett csapvíz minta vizsgálati eredményeit tartalmazza és a vonatkozó határértékeket. A víz kedvező ásványi anyag összetételű, megfelel a 201/2001 rendelet előírásainak.
A gyerekek azért nem isznak belőle "mert:
- klóros
- furcsa ízű
- rossz szagú."
Felmerült, hogy a kellemetlen íz és szaganyagok eltávolítására használjanak aktívszenes szűrőt.

A vízkémiához nem értő fogyasztó egy aktívszenes szűrő alkalmazását követően elégedetten nyugtázhatja:  a víz jó ízű, káros anyagoktól mentes, vagyis környezetkímélő, gazdaságos és kényelmes megoldást talált folyadékigénye biztosítására.
Van azonban egy olyan szennyező, aminek jelenlétére semmi nem utal, csak laboratóriumi műszeres mérésekkel mutatható ki.
Ez a budapesti csapvizek többségében reálisan jelenlévő ÓLOM.

A vizsgálati eredmény alapján az ólomkoncentráció ebben a csapvízben JELENLEG még határérték alatt van, de a határérték közelében. (Az EU illetékes bizottsága is csökkenteni javasolja 5 mikrog/l-re. Az USA-ban pedig már a kimutathatóság is cselekvési határnak minősül gyerekintézmények esetén.)

Az egyszerű aktívszenes szűrő ebben a vízben jelenlévő ólmot képes IDEIGLENESEN  megkötni, így lehet, hogy egy adott pillanatban a szűrt vízben nem mutatható ki. De bármikor véletlenszerűen, akár koncentráltan is visszaoldódhat a vízbe (az ólomnak nincsen mellékíze, jelenlétére semmi sem utal).
Az OKI engedélyezett aktívszenes szűrők többsége adott esetben rosszabb vízminőséget produkálhat, mint amilyen a szűretlen víz.

Konklúzió:
A csapvíz reális szennyezőinek ismerete nélkül választott víztisztító (ebben az esetben) többet ártott volna, mint használ.
Ez a megállapítás igaz a budapesti háztartások többségére. A legtöbb helyen csak olyan vízminőség javító megoldás jöhet szóba, ami a csapvízben lévő (vagy potenciálisan megjelenő) ÓLOM eltávolítására is képes, és választáskor ez kell legyen a prioritás.

Ma Magyarországon bárki árulhat víztisztítót. Olyan forgalmazók is, akik még annyira sem értenek a  vízkémiához, hogy tisztában legyenek a csapvízhez nem megfelelő víztisztító ajánlás következményeivel. Mivel a vezetékes ivóvíz ólomtartalma évekig tabunak számított, nincsenek még a magyar engedélyező hatóság (régi nevén OKI) által "ólom eltávolítására is bevizsgált víztisztítók". Iránymutató lehet az NSF/ANSI 53 ólomra vonatkozó nemzetközi minősítés.

Aktívszenes víztisztítók közül a budapesti víz minőség javítására megnyugtatóan az “NSF/ANSI 53 ólomra” tanúsítvánnyal is rendelkező  víztisztító alkalmas.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz