Ne bízza a véletlenre az ivóvíz minőségét! - Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium

érdeklődés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szükséged van víztisztítóra - csak még nem tudsz róla! (9)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: vízcsapvízivóvíztisztavízegészség


A csapból folyó víz a feladás helyén kiváló minőségű, egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmazhat, viszont a fogyasztóhelyig szennyeződhet a fertőtlenítésből adódó melléktermékekkel és azokkal az anyagokkal, melyek a csővezetékből, szerelvényekből oldódhatnak ki.
A legtöbb reálisan jelenlévő egészségkárosító szennyező jelenléte csapvizeinkben a mai napig elhallgatott tény.

Az egészségre káros és a víz élvezeti értékét csökkentő anyagok eltávolítására megoldás a csapvíz utótisztítása, így a vízműnél mérhető  kiváló vízminőség a szükséges mennyiségben biztosítható.
Megfelelő víztisztítóval a fogyasztóhelyen gazdaságosan, környezetkímélő és kényelmes módon reprodukálható a  kifogástalan minőségű ivóvíz.

Magyarországon bárki árulhat víztisztítót.
Olyan is, aki nem ért a vízminőséghez és vízkezeléshez még azon a szinten sem, hogy fel tudná mérni a nem megfelelő víztisztító választásából adódó kockázatokat.

A sokféle termék között nem könnyű az eligazodás, és -tapasztalatunk alapján- a fogyasztók legtöbbször olyan víztisztítókat választanak, ami nem javít érdemben a víz kémiai minőségén (még akkor sem, ha a víz íze jobb).
Érdemes tájékozódni a fogyasztóhelyi vízminőségről és hozzáértő segítségét kérni víztisztító választáshoz, nehogy a víztisztító többet ártson, mint amennyit használ.

Víztisztító választás előtt a legfontosabb tájékozódási pont a kezelendő csapvíz kémiai tulajdonságainak (potenciális szennyezőinek) ismerete.
A víztisztítót ugyanis a csapvíz lehetséges szennyezőihez kell választani: ezzel biztosítva azt,  hogy a víz kémiai kezelése a hasznos sótartalom szempontjából minimális, az egészségre káros anyagok eltávolítása szempontjából viszont tökéletes legyen a szűrőbetét teljes ajánlott élettartama alatt.

Bizalommal ajánlom a Doulton víztisztító megoldásokat.
A szűrőházakba a csapvíz tulajdonságainak megfelelően választható az integrált kerámia szűrőbetétek közül a legmegfelelőbb.Az ivóvízről - OKI tájékoztató kiemelések (8)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: ivóvízcsapvízegészségólomplasticfree
 
Egészséges a csapvíz?  OKI tájékoztató
 

 
Az OKI Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztály Ivóvíz munkacsoportja összeállított egy 36 oldalas “GYIK a vízminőségről” tájékoztatót.
Lehet, hogy ennek elolvasása, végigböngészése nem mindenkit köt le. Változtatás nélkül kiemelem azokat a mondatokat, amik választ adhatnak a kérdésre.
Meddig felel a szolgáltató az ivóvíz minőségéért?
Az üzemeltető az un. átadási pontig (közületi fogyasztók esetében általában a vízhasználat elszámolásul szolgáló mennyiségmérő vízóráig) felelős az ivóvíz minőségéért. Az épület, a lakás belső vízvezeték hálózata és az átadási pont utáni – pl. ólomvezetékek használatából, rendszeres karbantartás hiányából, helytelen vízhasználatból adódó – esetleges kedvezőtlen ivóvíz minőségbeli változás a létesítmény fenntartójának felelőssége.” (6.o.)
„Az átadási ponton (mérőórán) túl az üzemeltető nem garantálja az ivóvíz minőségét, ez ugyanis szennyeződhet az adott házban, lakóépületben, közintézményben beépítésre került vízvezetékek, szerelvények nem megfelelő minősége vagy karbantartottsága miatt.
A vízminőség ellenőrzése a fogyasztási ponton történik. Ha bizonyítható, hogy a nem megfelelő vízminőség oka a házi ivóvízhálózat nem megfelelő anyaga, állapota vagy karbantartási hibája, az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében az illetékes népegészségügyi szerv tájékoztatja a tulajdonost és az érintett fogyasztókat az általuk megtehető szükséges intézkedésekről. Ilyen lehet például (a problémától függően) a belső hálózat fertőtlenítése, az ólomcsövek cseréje, a csaptelepek tisztítása, vízkőtelenítése.” (8.o.)

Vegyek-e házi víztisztítót?
Manapság egyre divatosabbnak tekinthetők a házi víztisztító kisberendezések. Ezeknek több típusa is forgalomban van. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – a használati útmutatóban foglaltak szerinti - alkalmazásából, a karbantartás hiányából származóan egészségre káros ivóvizet állíthatunk elő, így akár többet árthatunk velük, mint használunk. Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. Erről a helyi vízszolgáltatónál, vagy a helyileg illetékes népegészségügyi szervnél érdeklődhet. Ezen túlmenően, külön kérésre, a vizsgálati díj megfizetése mellett, bárki ellenőriztetheti csapvize minőségét az erre akkreditált laboratóriumokban.
A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát. Az épületen belüli hálózat állapotától függően egyes vízminőségi paraméterek (így az ivóvíz nehézfém, pl. ólom tartalma) nagyon eltérő lehet.” (16.o.)

Vízkezelő ajánlása körültekintést igénylő szakmai (vízkémiai és vízkezelési ismeretet feltételező) feladat.
A minimum kiindulási alap a víz kémiai és fizikai paramétereinek ismerete.
Fontos a fogyasztói szokások figyelembe vétele a biztonságos üzemeltetés érdekében.

Vásárlás előtt tájékozódjon! Kérje vízkémiai ismeretekkel rendelkező szakértő segítségét, nehogy többet ártson, mint használjon a berendezés.

további tartalmak: http://www.csapvizszuro.hu
 
Ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted? (7)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: víztisztítóivóvíztisztavízegészségólomOKI
 
Ha nincsen víztisztítód, ugyanabból a vízből főzöl, mint amivel a WC-t öblíted.
 

 
Magyarországon a háztartások többségében a WC öblítésére ugyanazt a csapvizet használjuk, mint amit fogyasztunk (akár levesként, teaként vagy ivóvízként).
Irreális elvárás az, hogy ilyen mennyiségben -a mai tudásunk szerinti- egészséges ivóvizet juttassunk el a fogyasztóhelyre megfizethető költséghatáron belül. A vízfeladás helyén (a vízműveknél) a rendelkezésre álló víz ivóvíz minőségű.
A csapvízzel szemben támasztott minimum követelmény, hogy bakteriológiailag kifogástalan legyen. Ehhez fertőtlenítésről kell gondoskodni.
 
Tanulmányok, doktori értekezések témája a vízben jelenlévő fertőtlenítésből adódó melléktermékek egészségügyi hatáselemzése. TÉNY, hogy a trihalometánok például rákkeltőek, a vízben lévő szabad aktív klór szintén egészségkárosító csakúgy, mint a csővezetékből összeszedhető pl. ólom szennyezés.
 
Ezek jelen vannak a csapvízben! Míg a klór kellemetlen szagú, addig a klórozott szénhidrogéneket vagy az ólmot érzékszerveinkkel nem érezzük Sőt! ha a szabad aktív klór szagát nem érezzük, az nagy valószínűséggel azért van, mert a csőhálózatban töltött idő alatt pld. rákkeltő vegyületek képződtek belőle. Ez csak néhány kiragadott példa a lehetséges szennyezések tekintetében.
 
MINDENKINEK JOGA VAN TUDNI azt, hogy van gazdaságos és környezetkímélő megoldás az egészséges (és egyúttal jó ízű, frissítő) csapvíz előállítására!
 
 
Előremutató, hogy már az OKI honlapján is megjelenhet az alábbi kiemelés:
"Az ivóvíz az egyik fontos egészséget befolyásoló tényező, amelynek hatása egyes paraméterek, többek között az ólomtartalom tekintetében tudatos döntésekkel egyértelműen befolyásolható…" (OKI project tájékoztató) “Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – a használati útmutatóban foglaltak szerinti - alkalmazásából, a karbantartás hiányából származóan egészségre káros ivóvizet állíthatunk elő, így akár többet árthatunk velük, mint használunk. Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát… ” (GYIK16.o)

A csapvíz minőségével és javítási lehetőségeivel kapcsolatos további információk:
 www.csapviztisztitas.hu / www.olomavizben.hu
 
Víztisztító - felesleges pénzkidobás? (6)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: csapvízivóvíztisztavízvíztisztítóOKIólom
A tésztát, levest, teát milyen vízből főzöd?


A közbeszédben még mindig sok az ellentmondó és félrevezető információ , ha a csapvíz minőségéről esik szó.

Szakmai fórumokon, megbeszéléseken is heves vitát vált ki az ivóvíz minősége, a víztisztítók szükségességének kérdése.

Sokszor úgy tűnik, a "felek elbeszélnek egymás mellett", pedig csak arról van szó, hogy a fogyasztónak az az információ fontos, hogy a csapból folyó víz milyen,  a vízmű  szakemberei pedig vízműnél feladott víz minőségéről beszélnek.

Az illetékesek igyekeznek azt sulykolni, hogy a csapvíz kiváló minőségű, pedig pontosan tudják, hogy nem azt mérik.
Ahelyett, hogy őszintén beszélnénk arról, hogy a csapvíz  nem juttatható el reális költséghatárokon belül fertőtlenítési melléktermékek és egyéb szennyeződések nélkül a fogyasztóhoz,  "provokációként" értékelik, ha pl. az ideérkező külföldi sportolóknak nem ajánlják a budapesti csapvíz fogyasztását.

Nézzük a tényeket:
A csapvízzel szemben támasztott minimum követelmény, hogy bakteriológiailag kifogástalan legyen. Ehhez fertőtlenítésről kell gondoskodni.
Tanulmányok, doktori értekezések témája a vízben jelenlévő, fertőtlenítésből adódó melléktermékek egészségügyi hatáselemzése.
Tény, hogy a trihalometánok rákkeltőek, a vízben lévő szabad aktív klór szintén egészségkárosító csakúgy, mint a csővezetékből összeszedhető ólom szennyezés.
A csapvízben ezek kimutathatók!  
Míg a klór kellemetlen szagú, addig a klórozott szénhidrogéneket vagy az ólmot érzékszerveinkkel nem érezzük. Sőt! ha a szabad aktív klór szagát nem érezzük, az azért is lehet, mert a csőhálózatban töltött idő alatt pld. rákkeltő vegyületek képződtek belőle. És ez csak a kezdet, a lehetséges szennyezések tekintetében.

Jelenleg a csapvíz szükséglet alig 10%-át kitevő ivóvízhez igazítják a teljes vízmennyiség minőségét. Mindezt elfogadható költséghatárokon belül (?) - nem tűnik reális célkitűzésnek. Csak azért, mert ezt szoktuk meg...

Szerencsésebb helyeken nem csak a folyadékpótlás fontossága, hanem annak elvárható  minősége is beszédtéma, és az is, hogy hogyan javítható biztonságosan a felhasználó helyen a fogyasztásra szánt csapvíz.

Attól, hogy idehaza erről nem beszélünk őszintén, nem lesz jobb a víz, csak a fogyasztók tájékozatlansága és megvezethetősége nő ebben a témakörben.

Vannak kiváló minőségű, megbízható víztisztítók, amik biztonsággal ajánlhatók.
Vannak  olyanok is, amelyek feleslegesen tudnak túl sokat (“ágyúval verébre”) vagy éppen túlárazottak.
Tudjuk, hogy a vízkezelők piacán is megjelentek a hozzá nem értő eladók, akik több kárt okoznak, mint hasznot (bárki árulhat víztisztítót kémiai ismeretek nélkül, akár interneten keresztül is) - de ettől még nem kellene lemondani arról, hogy beszéljünk a csapvíz utótisztításának létjogosultságáról.

Szerintem a víztisztító nem felesleges pénzkidobás, hanem alapvető fontosságú termék.
A csapvízhez választott, megbízható szűrő sokat tehet hozzá mindennapjaink kényelméhez és egészségünk megőrzéséhez, környezetkímélő módon.

Víztisztító választás előtt fontos a tájékozódás!  A rosszul választott víztisztító többet árthat, mint használ (még akkor is, ha a víz jobb ízű).
Mennyit ér 1 liter egészséges ivóvíz? (5)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: ivóvízvíztisztítóegészségárcsapvíz
Lehetséges egészséges ivóvíz reális áron?


Nagy a szórás még az azonos szűrési technológiát alkalmazó berendezések esetén is. Sok a túlárazott, de az irreálisan olcsó termék is.

Gyanakodnék olyan vízszűrő esetén, amelyiknél az ár a legfontosabb érv pl. az ásványvízzel szemben.

Számomra egy megbízható csapvízszűrő alkalmazása mellett az szól, hogy a szűrt víz a fogyasztóhelyen is egészséges, káros anyagoktól mentes, szagtalan, jó ízű, optimális ion-összetételű, amely mindig rendelkezésre áll – cipekedés, műanyag flakonok használata nélkül.  
A nagyon olcsó készülékeknél a felhasznált alapanyagok lehet, hogy nem élelmiszeripari minőségűek, így a szűrt vízbe kioldódhatnak a szűrőből (!) egészségre káros anyagok. Találkoztunk olyan vízszűrővel, ahol a szűrt víz elvezetésére használt műanyag csőből oldódtak ki szennyezők. A fém alkatrészeknél is lehet probléma, ha alumíniumból, netán más silány fémötvözetből készülnek.

Sok hamisítvány is van ( bakteriológiailag nem biztonságos vagy  kis kapacitású aktívszénnel).

A megbízható cégek minden szűrője és cserealkatrésze éppen ezért egyedi azonosítóval rendelkezik, amely leellenőrizhető.
Rendelkeznek nemzetközi és hazai tanúsítványokkal (ezek hivatalos beszerzése nem kis költségvonzattal jár).

Az árakat a teljes szűrőkapacitásra vonatkozó ár/liter alapján nem érdemes összevetni. A szűrőbetétet a javasolt élettartam után szigorúan cserélni kell, a bakteriológiai felülfertőződés és a szűrő hatékonyság csökkenés kockázata miatt (ez sokkal hamarabb bekövetkezik, mint a teljes szűrőkapacitás kimerülése).  
Az 1 napra vonatkozó költség egy reálisabb vonatkoztatási alap.
Az időintervallum lehet pl. a szűrőház élettartama. Az összes költséget számítva érdemes  összehasonlítást tenni (szűrő, beszerelés, karbantartás, cserealkatrészek, csereszűrőbetétek, üzemeltetési költség).
Irreális az ár, ha a napi költség nem vethető össze  1 liter ásványvíz árával.
Példa:
a Doulton HCP (csapra szerelhető) UltraCarb szűrő ára: 33500Ft. Csere szűrőbetét 6 hónapra: 12000 Ft.
Napi (átlagosan akár 21 liter) víz ára: 71Ft.  (ez kb. 4 Ft/liter)
Szükséged van víztisztítóra, ha nem akarod a véletlenre bízni az ivóvíz minőségét! (4)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: egészségcsapvízvíztisztítóólomivóvíz
 
Magyarországon az ivóvíz a leginkább ellenőrzött élelmiszer, a szolgáltatók által biztosított ivóvíz a vonatkozó rendeleteknek megfelel, definíciója szerint nem tartalmazhat határértékeket meghaladó mértékben egészségre káros vegyületeket.
 
Csapvíz = egészséges ivóvíz?
 
Az, hogy a víz nem tartalmaz egészségre káros vegyületeket a vízfeladás helyén, még nem garancia arra, hogy ugyanez elmondható a fogyasztónál lévő csapvízre is.
 
Leggyakoribb szennyezők:
 
1) Ólom
Ismert, de széles körben nem nyilvánosságra hozott tény,  hogy az  1970 előtt épült házakban -az akkoriban használt ólomvezetékek miatt-  a csapvízben az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó ólomkoncentráció mérhető. Az ólom pl. a szerelvényekből is kioldódhat, ezért nem csak a régi építésű házakban jelenhet meg szennyezőként.
 
Azért alattomos, mert a víz ízén, illatán nem változtat, így a fogyasztó nem gyanakszik vízminőségi problémára.
 
Az utóbbi időszakban többször mértünk meglepően magas ólomtartalmat új építésű házakból származó vízmintából is. Különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból azok a lakások, ahol huzamosabb ideig pangó víz lehet az épületen belül.
 
Teljes bizonyossággal csak műszeres laboratóriumi méréssel (pl. AAS) lehet megállapítani a vízben lévő ólom mennyiségét, és kijelenteni, hogy a csapvízben nincsen egészséget veszélyeztető mértékben.
 
2) Klór, klórszármazékok
A vízszolgáltató a feladás helyén különböző fertőtlenítési eljárásokkal gondoskodik arról, hogy a víz mikrobiológiailag a fogyasztó helyen is kifogástalan legyen.
 
A klórtartalmú fertőtlenítők alkalmazásának szükségszerű mellékhatása, hogy olyan vegyületek is képződhetnek a vízben, amelyek rontják a nyersvíz érzékszervi tulajdonságait, szélsőséges esetben akár egészségre károsak is (trihalo-metánok pl. kloroform). Ez különösen jellemző azokban a csapvizekben, ahol arzén eltávolításra van szükség. A klór feleslegben való adagolása az arzénmentesítő technológia fontos lépése, így a magas szerves anyag tartalmú (pl. alföldi) vizeknél törvényszerű a trihalo-metánok képződése.
 
A szabad aktív klór is kellemetlen szag és íz érzettel jár.

3) Vízvezetékből "összeszedhető" szennyezők
A vízvezetékek állapota nagyon különböző lehet. Rozsda, lebegő anyagok, baktériumok, ciszták, egyéb szennyeződések előfordulhatnak a vezetékben.
 
Mi a megoldás?
 
Az említett vízminőségi problémára léteznek biztonságos és megfizethető megoldások.
 
Az ólom eltávolítása a legfontosabb víztisztítási feladat, hiszen ez súlyosan egészségkárosító nehézfém. A csapvíz összetételétől függően jöhetnek szóba a különféle módszerek (ioncsere, KDF, RO és egyéb módszerek).
 
Az, hogy mit érdemes alkalmazni, az adott csapvíz összetételétől, egyéb szennyezőitől és a felhasználói szokásoktól is függ.
 
Ez körültekintő egyeztetést igénylő szakmai feladat.

A klór és a klórozás melléktermékei (íz és szagrontó valamint rákkeltő anyagok) aktív szenes szűréssel eltávolíthatók a vízből.
Aktív szén és aktív szén között óriási különbségek vannak (ami az árban is megmutatkozik).
Az aktív szén szerves anyag; a nedves közeg és a hőmérséklet tökéletes táptalajjá teszi a mikrobák számára. Rendkívül fontos, hogy az aktív szén felülete védve legyen ezek elszaporodásától. Erre alkalmazzák pl. az ezüsttel impregnálást. Az lényeges, hogy az ezüst vagy más impregnáló vegyület ne oldódjon le határértéket meghaladó mértékben a felületről, mert toxikus (ezért alkalmas a mikroba szaporodás elleni védelemre).
 
Biztonságosabb megoldás, ha az aktív szén fizikailag is védve van a mikrobáktól.
 
Erre alkalmasak a 0,5 mikronos szűrők, amik visszatartják a mechanikai szennyeződéseket és a ciszták, baktériumok nagy részét. Ez értelemszerűen nyomás alatti szűrési megoldást feltételez.
 
·  A lebegő anyagok (ciszták, rozsda, homok stb.) mechanikai szűrővel visszatarthatók. Olyan szűrőt célszerű választani, aminek a külső felületéről a megszűrt  anyagokat el lehet távolítani, különben a szűrőkapacitás jelentősen romolhat pl. egy csőtörést követően.

A nyomás alatti szűrés (nem kancsós megoldás) más előnnyel is jár: a közvetlenül a vezetékről érkező víz szabad klór tartalma megakadályozza a baktériumok szaporodását, míg a levegővel érintkező vízből egyrészt a szabad klór eltávozik, másrészt a levegőben lévő mikrobák is bejutnak a szerves szűrőanyagra. Ezért van nagyon szigorú időtartam korlát az ilyen szűrőbetétekre, függetlenül az aktív szűrőfelület kapacitásától.
 
Gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a fogyasztók többsége nem tartja be ezt a szigorú korlátozást, pedig attól a pillanattól kezdve, ahogy az aktív szénre víz kerül, a mikrobák szaporodása beindulhat (még ha ezüsttel impregnált, akkor is). Lehet, hogy nem kórokozókról van szó, így nem betegszik meg azonnal a fogyasztó, de a hasznos baktériumok szaporodásától elveszi az életteret a szervezetünkben.
 
Vannak olyan feltételezések, miszerint a gyomor és bélrendszeri megbetegedések, ételallergiák hátterében a nem kórokozó, de haszontalan baktérium elszaporodása áll (kontra hasznos baktériumok).

·  Az aktív szén kapacitása a felületétől függ. A modernebb szűrőkben préselt, nagy aktív felületű jó minőségű, impregnált aktív szenet használnak. Értelem szerűen nem azonos a gyógyszertárban vásárolt, porított aktív szénnel. (Találkoztunk már olyan szűrőbetéttel, amelyből "ömlött" az aktív szén. Átmosást követően csak a hordozófelület maradt a szűrőben, aktív szén nem.)
Mindegy mit iszol, csak ne csapvíz legyen?! (3)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: víztisztítóólomcsapvízmegbízhatóságszakértésvízminőség

Milyen víztisztítót érdemes venni?
Nincs olyan recept, ami univerzálisan ajánlható lenne minden háztartásba. Ahány ház, annyiféle vízvezeték, és potenciális szennyezés.
A tisztítandó víz minőségétől és a fogyasztói elvárásoktól is függ, hogy milyen eljárás jöhet szóba.

A legfontosabb választási szempont (mivel élelmiszerről van szó) a minőség és megbízhatóság.
  • Csak megbízható helyről, vízkezeléshez értő szakembertől vásároljon víztisztítót, ahol a használatra vonatkozó feltételekről és a kockázatmentes üzemeltetésről is tájékoztatni tudják.
    Vannak olyan vízkezelők, amik a magyarországi csapvizekre nem ajánlhatók korlátozás nélkül. Lehet, hogy ez apró betűvel szerepel csak a leíráson, de nagyon lényeges információ.

  • A megfelelő technológia kiválasztása elengedhetetlen, mérlegelve a használati feltételeket, korlátozásokat.
    A magyarországi csapvizek többségénél indokolatlan a teljes sótalanítás, nem csupán a relative magas ára miatt, de azért sem, mert az ebben a technológiában rejlő potenciális veszélyek sokkal nagyobbak, mint a vélelmezett előnyök.

    Csapvizeink többsége kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalmú, ennek eltávolítása felesleges lenne, ezért a teljes ioncserében sem érdemes gondolkodni (amennyiben egészségügyi megfontolások miatt valamely ion csökkentése kívánatos, szelektív ioncsere is megoldható).

  • Lényeges, hogy a víztisztító minden vízzel érintkező alkatrésze élelmiszeriparban használható anyagból készüljön. A szűrő minden alkatrésze értelemszerűen érintkezésben van a vízzel - fontos, hogy ne oldódhasson ki káros anyag sem a szűrőházból, a csatlakozó vezetékekből sem a szerelvényekből.

Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy mennyi a silány termék.
Jó esetben csak felesleges pénzköltésről beszélhetünk, de előfordul az is, hogy a  vízkezelő ront a víz minőségen, rosszabb esetben egészségkárosító is lehet (még akkor is, ha az érzékszervi tulajdonságai javulnak).
Ólomszennyezés a csapvízben! - Biztosan nem vagy érintett? (2)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: ólomcsapvízivóvízvíztisztítóólom_a_csapvízben
Budapest, 2017.10.28.

A belvárosi random csapvíz minták több, mint 60%-ában egészségügyi  határértéket jóval meghaladó ólomkoncentráció mérhető.
Mértünk már magas ólmot olyan helyeken is, ahol az épület kora ezt nem indokolná.
Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi (pl. AAS) méréssel lehet kizárni, hogy nincs ólom a felhasználóhelyen.
A szakemberek egy része úgy gondolja, nincs is értelme határértékről beszélni egy olyan nehézfém szennyező esetében, amely nem ürül ki a szervezetből, vagyis minden kimutatható ólom szennyezés potenciálisan egészségkárosító.

Januárban az OKI (Országos Közegészségügyi Intézet) is felvilágosító kampányba kezd, melynek eredményeként bárki megtudhatja, hogy az eddig egészségesnek hitt csapvíz a felhasználóhelyen ólmot tartalmaz (aztán majd azt is, hogy milyen betegségek vezethetők erre vissza).

Az ólom csapvízből való eltávolítása nem megy varázsütésre, így a "központi" megoldás hosszabb tervezést vesz igénybe, és még nem tudni, mi lesz a végkimenet.
A legegyszerűbben a háztartási kisberendezések alkalmazása kivitelezhető.
A felvilágosító kampány velejárója lesz szerintem az, hogy az emberek pánik hangulatát kihasználva a víztisztítók piacán még több lesz a hozzá nem értésből adódó rossz termék választás.

Laboratóriumunkban több berendezés működését vizsgáltuk már.
Nagyon sok a silány, a nem megfelelő vagy  az irreálisan sokat tudó és túlárazott termék.
Az is előfordul, hogy a kereskedők ajánlanak rossz vagy felesleges vízkezelési módszert az adott csapvízre.

Sokszor a kifolyó víz kémiai és bakteriológiai szempontból rosszabb, mint a bemenő: így egészségkárosító is lehet - függetlenül az érzékszervi minőség javulástól.

Amennyiben alternatívát keres az ásványvízre vagy káros anyagoktól mentes vízből szeretné főzni  a teát, kávét, levest: az ólom eltávolítására is alkalmas vízszűrőben érdemes gondolkodni.

Az ólomszennyezés egészségügyi hatásairól kivonatot olvashat itt vagy a FB oldalunkon, ahol olyan cikkeket osztottam meg, amik szakmailag vállalhatók.
Hír forrásai:Egészséges vizet iszol? Honnan tudod? (1)

Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Közzétette itt egészség ·
Tags: bevezetőtájékozódáscsapvízivóvízvíztisztító
Gondoltál már arra, hogy a nem körültekintően megválasztott víztisztító ronthat is a vízminőségen, és akár egészségre káros is lehet a víz?

Tapasztaljuk a vizsgálatainkat követő beszélgetések során, mennyi  a félreértés (netán félrevezetés) a háztartási vízkezelők piacán.
Nincs annál rosszabb érzés, mint mikor el kell magyaráznom, miért nem jó a megvásárolt víztisztító az adott csapvízre és mi okozza a panaszokat.

Az egészségünkkel kapcsolatban természetes, hogy hozzáértő szakembertől kérünk tanácsot...
A víz a legnagyobb mennyiségben bevitt élelmiszerünk, így ennek minősége egészségünkre is hatással van.

Szerintem nagy felelősség a csapvíz minőségét befolyásoló víztisztítót ajánlani (különösen a csapvíz kémiai jellemzőinek ismerete nélkül).

Magyarországon mégis árulhat bárki háztartási vízkezelőket.

Megfelelő kémiai és vízkezelés-technológiai ismeretek nélkül nehéz eligazodni és optimális döntést hozni.

Ez a tartalom azoknak készül, akik tisztában vannak azzal, hogy a vízkezelő bizalmi termék, aminek kiválasztásához érdemes tájékozódni, és hozzáértő segítségét kérni.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz